Op 4 juli was het weer tijd voor het jaarlijkse ritueel van de algemene beschouwingen. Aan de hand van de voorjaarsnota worden fracties in de gelegenheid gesteld om hun visie op het komende jaar kenbaar te maken.

Het was de vierde keer dat Groninger Belang in de Statenzaal deze visie uitsprak. Lees hieronder de integrale bijdrage van fractievoorzitter Bram Schmaal.

Voorzitter,

Bijna vier jaar politiek is al weer bijna voorbij,

Bijna vier jaar inzet om het verschil te maken voor Groningen,

Bijna vier jaar smaakt naar meer,
En dat gaat natuurlijk over Groninger Belang, voorzitter.
Vandaag bespreken we de voorjaarsnota, maar we maken ook eigenlijk de balans op van de afgelopen college periode.
Groninger Belang begon in 2015 met de stelling dat de gaswinning minimaal terug moest naar 12 miljard kuub gas. Want dat had het SODM gezegd. Veiligheid voorop. En dat vonden wij een goed punt.

En de reacties van de andere partijen?

Wij werden beticht van populisme, kiezersbedrog en nog veel meer wat niet mooi maar lelijk was. Voor ons was het heel simpel; je hebt visie of je hebt het niet.

En ik constateer dat onze visie realiteit is geworden.

Gelijk hebben en krijgen is niet het zelfde. – die les kent Groninger Belang van binnen en van buiten.
Al jaren ijveren wij voor de instelling van een fonds voor proefprocessen, of een steuntje in de rug bij rechtsbijstand.
Bij al het geweld over hoeveel huizen nu wel of niet moeten worden versterkt, blijkt keer op keer dat alleen rechtelijke uitspraken helpen. Van de Haagse slangenkuil moeten wij het niet hebben. En het wordt tijd dat u die les eens leert, college. Alleen rechtszaken helpen – alleen jurisprudentie werkt voor Groningers. Zorg dat je de afspraken kunt afdwingen!
Dat is onze visie – en al jarenlang weigeren de staten hier in mee te gaan. Daarmee houden de staten al jarenlang echte oplossingen tegen voor onze inwoners. Dit moet anders.
Wij proberen het nog één keer. En daarom dienen wij straks opnieuw een motie in. We hopen dat de staten meegaan in deze visie.

Want u mag dit zien als een oorlogskas. Want echt, u bent nog veel te lief voor Den Haag. Hoe vaak kan een mens ‘opgelucht zijn’. Hoe vaak kunnen plooien ‘gladgestreken worden’, hoe vaak kunnen ‘gelederen gesloten worden’ , terwijl er helemaal niets voor Groningers word gedaan. Groningers zitten vast in kapot gebeukte woningen en u bent bezig om plooien glad te strijken. Wat hebben we daar aan? We worden gepiepeld waar we bijstaan. Dus steun onze motie!
En dan moet je je gevechten kiezen. Pick your battles zegt de gedeputeerde Eikenaar vaak. – en dan pakt hij weer zijn mobieltje en stuurt hij als een soort van moppersmurf de ene na de andere boze tweet de wereld in. Je kan er president mee worden, maar onze gedeputeerde wordt er vooral mee geplaagd. Dus aub, stop met twitteren en ga aan het werk.

Visie is wat ons betreft het zelfde als gezond boeren verstand.

Wist u dat er op zee veel meer wind staat dan op land? Dan weet u ook dat windmolens op zee veel meer rendement hebben dan op land. En windmolens op zee worden al zonder subsidie gebouwd- en hoeveel zee is er wel niet boven groningen?
Waarom bouwen wij dan nog windmolens op land voorzitter? Hoe simpel kan het zijn.
Ook dit is onze visie, en we zien dat de staten hier niet in mee willen gaan. Maar, en dan kijk ik u allen eens heel direct aan, u kunt toch een principe uitspraak doen dat nieuwe windmolens op land niet meer gewenst zijn? Dat nieuwe molens maar op zee moeten in plaats van in ons mooie groninger landschap?? Waarom moeten wij zo nodig weer meer lasten dragen dan de rest van Nederland? Waarom moeten wij “de duurzame stekker worden” van Nederland zoals gedeputeerde Homan dat ziet?
We hebben eerst turf geleverd, nu nog gas en als we niet uitkijken krijgen we daar ook afval voor terug en wij zijn bezig om ons landschap weg te geven en vol te plempen met grote windmolens. Is het niet een keer genoeg?
Het feit dat het college helemaal niet weet waar ze bezig zijn in dit dossier blijkt uit het feit dat er steeds over een duurzame stekker wordt gesproken…… nou een stekker levert geen stroom…. Daarvoor ben je een spotcontact nodig ipv een stekker.
Daarom dienen wij hierbij een motie in.

Terugkijkend naar de afgelopen jaren valt een ding heel erg op.
U kunt heel goed geld uitgeven. Echt heel goed. Geld rolt hier op grote snelheid maar je moet wel een goed bedacht doel hebben, anders loopt het mis –
Het college wint wel de wedstrijd als het gaat om de motorrijtuigenbelasting. Hoera! We staan weer in de top. Geweldig en gefeliciteerd. En nu mogen de inwoners het weer betalen dat wij in de top 3 staan.
Inwoners die in hun gemeente nog steeds veel te veel OZB betalen terwijl de waarde van woningen relatief daalt. Inwoners die veel te veel gasbelasting gaan betalen, terwijl we niet eens gecompenseerd worden voor het gasleed.
Inwoners dus, die dus wel genoeg belasting betalen. En daarom dienen wij deze motie in
Dan het hoofdpijn dossier friesenbrucke. Sinds onze staten zich met de brucke bemoeien wordt deze brug getroffen door ongelukken en ellende. Hadden we er maar nooit iets van gevonden, voorzitter! Het lijkt soms wel een vloek. Groninger Belang pleit al jaren voor een tunnel ipv een brug. Juist nu is dé kans om echt met visie een oplossing te maken.
En dan mogen we er als een  weldoener er best wat geld aan bijdragen.
Waarom houdt u vast aan een brug? De laatste berichten zijn dat we nog wel tot 2024 moeten wachtten dat deze er ligt, wij hopen dat het niet dezelfde aannemers is dan voor de zuidelijke ringweg ….want anders wordt het in elk geval 2026.
Het geld rolt zolang er maar “duurzaamheid” en “transitie” aan gekoppeld kan worden. We  wordt het budget van de fyra 2 (boot van de provincie)  flink overschreden.
Als weldoener staan we namelijk garant bij de zuidelijke ring. Het vorige college heeft zich dit in de maag laten splitsen. Maar het huidig college staat er bij en kijkt er naar nu blijkt dat we niet in control zijn.
Dat is ook een les na 4 jaar.
We zijn niet in control bij grote projecten, we zijn niet in control bij de ODG, en bij een simpele verbouwing in het provinciehuis zijn we ook al niet in control. En blijkbaar ook niet als organisatie… want er komt best wat personeel bij…maar we horen niet welk personeel vertrekt na de kerntaken discussie.
En ook ik deze statenzaal ontbreekt de controle soms en gezien de laatste commissie vergadering loopt de coalitie loopt op z’n laatste benen.
Onze weldoeners in de college bankjes hebben nog 8 maanden te gaan, te kort voor een nieuwe liefdesbaby, maar nog lang genoeg om een paar goede besluiten te nemen.
We roepen u dan ook op om onze moties te steunen

1-Motie Opcenten (samen met VVD, PVV)
2-Motie Wind van Land (samen met VVD)
3-Motie Proefprocessenfonds

Voorzitter, het mag duidelijk zijn dat we het college heel veel wijsheid toe wensen!