Amendement unaniem aangenomen!

Woensdag 5 februari stemde de Provinciale Staten over het Gebiedsplan Toekomst Landelijk Gebied (TLG). Het TLG-plan zorgt voor een brede aanpak en is de basis voor toekomstige ontwikkelingen in het Groninger landelijk gebied.

Het plan bestaat uit zeven deelgebieden en is een bouwsteen voor de provinciale Omgevingsvisie. De plannen voor de deelgebieden zijn gemaakt samen met inwoners, boeren, natuurorganisaties, waterschappen en gemeenten. Per deelgebied is gekeken naar de specifieke uitdagingen en kansen. Door inloopavonden, werksessies en overlegtafels zijn oplossingen bedacht die passen bij de regels én de wensen van de regio.

Lies Zondag diende een wijziging (amendement) in op het plan om meer aandacht te vragen voor bodemdaling in de Veenkoloniën. Dit amendement werd door alle partijen gesteund.

Lies Zondag: “In de beschrijving van het DNA van deelgebied de Veenkoloniën ontdekten we dat er een gen mist! Dat kan toch nooit de bedoeling zijn geweest. Al eerder in de discussie brachten we dit ter sprake. Het gaat om de bodemdaling in het gebied van de magnesiumzoutwinning. Bodemdaling van deze omvang heeft zeker een impact op bijvoorbeeld de waterhuishouding in het gebied en daarmee ook op het gebruik van de grond. Diverse partijen, zowel inwoners als boeren, hebben aangegeven zich zorgen te maken over deze ontwikkeling, die naar verwachting nog tientallen jaren zal doorgaan. In de overige deelgebieden heeft bodemdaling een terechte plek gekregen in de gebiedsontwikkeling, maar om onduidelijke redenen is dat in de Veenkoloniën niet het geval. Onze fractie wil deze fout herstellen door een aanvulling te doen in de hoofdtekst. Daarom dienen we hierbij het volgende amendement in. We hopen op brede steun voor dit amendement, zodat ook de Veenkoloniën zich in de toekomst kunnen ontwikkelen als gezond en volwaardig onderdeel van ons prachtige Groninger DNA.”

Provinciale Staten hebben het amendement unaniem aangenomen!

Dit betekent dat er een toevoeging is gedaan aan het gebiedsplan. Op pagina 39, onder het kopje ‘Beschrijving deelgebied’, is na de tweede alinea de volgende zin toegevoegd:

“In het westelijke deel van de Veenkoloniën wordt magnesiumzout gewonnen. De hierdoor ontstane diepe bodemdaling zal nog verder toenemen. De gevolgen hiervan vormen een opgave voor verdere uitwerking in een gebiedsproces.”