Groninger Belang gaat opnieuw een poging doen om vanuit Groningen een fonds voor proefprocessen voor aardbevingsgedupeerden in te stellen.

De partij stelt dit voor nu blijkt dat het Kabinet, zelfs na een aangenomen motie van de Tweede Kamer, weigert om hiervoor geld beschikbaar te stellen.
Groninger Belang heeft in het verleden vaker opgeroepen om als provincie zelf een fonds op te richtten, maar kreeg geen steun van de Groninger Staten. “De meerderheid vond dat wij daar geen rol in hadden” zegt fractievoorzitter Bram Schmaal. “Wij moesten vooral maar afwachten wat Den Haag zou gaan doen, nou dat zie je vandaag dus weer, er gebeurt daar helemaal niets”.

“We moeten als Groningen elke millimeter bevechten in Den Haag. Nu zie je dat zelfs als de meerderheid van de Tweede Kamer een motie aanneemt om een paar ton voor proefprocessen vrij te maken, het kabinet dit simpelweg negeert. Dat de gaswinning tijdens deze formatie géén controversieel onderwerp is, is ook een teken aan de wand. Hoe kun je dit nu verkopen?” vraagt Schmaal zich dan ook af.

Groninger Belang ziet op korte termijn maar één oplossing. Schmaal: “We zullen zelf moeten voorfinancieren en vervolgens de rekening op het bordje leggen bij de partijen die verdienen aan de gaswinning, zoals EBN en EZ”.

De partij erkent dat voorfinanciering altijd een vorm van risico met zich mee brengt. Schmaal: “Een beetje lef mogen we best tonen, we hebben jurisprudentie hard nodig in onze provincie. Als je een paar duidelijke rechterlijke uitspraken hebt kunnen heel veel inwoners daar voordeel bij hebben. Hier moeten we gewoon voor gaan.”

Groninger Belang roept provinciale Staten dan ook op om nu wél in te stemmen met een fonds voor rechtsbijstand en zal hier binnenkort een voorstel toe doen.