“Beste Groninger,

Bijna één jaar geleden hebben de leden, de lokale partijen van de provincie Groningen, een fantastisch resultaat behaald! Zij zijn bijna overal de grootste partij geworden! Met 61 raadsleden en 12 wethouders zijn wij de partij met verreweg grootste bestuurlijke verantwoordelijkheid. De nuchtere instelling van de lokale partijen heeft Groninger Belang ook! We zijn oplossingsgericht met een positieve instelling! We gaan de problemen te lijf met gezond verstand en zonder Haagse belangen.

Op 15 maart aanstaande is het zover, dan mag u naar de stembus en kiest u uw volksvertegenwoordigers voor Provinciale Staten. Een grote dag voor de democratie. Het is een enorm voorrecht om als inwoner van deze provincie mee te beslissen over de koers die de provincie moet varen. Dit doe ik al 8 jaar met veel liefde. Ik kan dan ook niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat u uw stem laat gelden. Want nog niet eerder stond er zoveel op het spel als tijdens de komende Provinciale Statenverkiezingen.

De laatste jaren hebben ons geleerd dat Den Haag helemaal niets op heeft met het Noorden en ons mooie Groningen in het bijzonder. Sterker nog, Den Haag ziet onze prachtige leefomgeving als een wingewest. Goed voor het gas, goed voor de energiebehoefte van de Randstad en van Duitsland. Nog altijd is het onzeker of én hoe snel de gaskraan in Groningen dicht gaat. Nog altijd wachten vele Groninger gedupeerden met mijnbouw- en aardbevingsschade op herstel en vergoedingen voor de geleden schade en het versterken van de woningen. Dat kan écht niet langer!

Ook hebben we allemaal de chaos omtrent de SNN-subsidie meegekregen. Mensen die door het Rijk verschrikkelijk zijn behandeld en urenlang in de rij hebben gestaan voor een -alsnog te karige- subsidie van 10.000 euro. Vooraf was duidelijk dat er onvoldoende geld beschikbaar gesteld voor de huishoudens die in aanmerking kwamen, gevolg: Chaos, lange rijen met mensen in de kou en verdeel en heers. Om dat recht te zetten was bijna een opstand nodig. Terwijl Groningers onmenselijk werden behandeld, stond het nieuwe kabinet te glunderen op het Koninklijke bordes. Typisch Den Haag.

Het is ronduit schandalig wat de landelijke politiek doet voor het Noorden. Ik noem de voorgenomen sluiting van het kinderhartcentrum in het UMCG. Door massaal in actie te komen, waar wij ook ons steentje hebben bij gedragen door een ingezonden brief in De Telegraaf, blijft het kinderhartcentrum vooralsnog open in het UMCG. Weer hebben we dit moeten bevechten zoals zoveel onderwerpen, maar ook dit is typisch Den Haag. Gericht op de Randstad en zonder oog voor de belangen in onze provincie.

Groninger Belang laat u niet zakken! Wij staan voor onze inwoners, voor onze gemeenten en onze leefomgeving. Een leefomgeving waar mensen volop van genieten en een landschap dat jaarlijks vele duizenden toeristen en recreanten trekt. Een omgeving en een landschap die we moeten koesteren. Voor onszelf en voor onze gasten, die met hun verblijf in onze gemeente de lokale economie van een impuls voorzien. We geloven in de kracht van onderop! Samen met onze lokale partijen zijn we diep geworteld in de samenleving en weten wat er speelt!

Maar we kunnen het niet alleen en zeker niet zonder u. Samen zijn we sterker en maken we de provincie Groningen. We hopen dan ook op uw steun in de stemlokalen 15 maart 2023. Samen met u willen we doorpakken en werken aan een veilig, leefbaar en toekomstbestendig Groningen. Geef Den Haag een signaal, stem lokaal. Groningen verdient beter!”

Met vriendelijke groet,

Bram Schmaal
Lijsttrekker Groninger Belang