Onlangs spraken Provinciale Staten over de zogenaamde “Energietransitie”. Groninger Belang is daarbij kritisch op een al te gemakkelijk kiezen voor windmolens. Lees de bijdrage van Statenlid Petra Blink hieronder

Energietransitie.

(omschoakeln naar neije mootse braandstof)

Maart dialectmaand. Dus in’t Grunnings. We moeten verduurzamen, dat is een feit. Alleen de manier waarop….. is de vraag.

Binnen de provincie is veel kennis en deze kennis is volop in ontwikkeling. Ook onze inwoners denken mee en komen met goede ideeën en initiatieven. Dergelijke initiatieven moeten gehonoreerd worden. Omarm dergelijke initiatieven en stimuleer ze. Vooral investeer hierin. Ook op deze manier doe je kennis op, die weer verkoopbaar is. En niet onbelangrijk… het draagvlak zal groot zijn en dat lijkt ons een eerste vereiste.

Blijf niet steken bij wind op land….. draagvlak is er niet waardoor procedures en de daadwerkelijke realisatie lang zal gaan duren. Wedden op het verkeerde paard, want voor snel rendement zou je meer naar alle goede alternatieve plannen die ontwikkelt worden moeten kijken. U wilt een hogere opgaaf voor wind op land.

Heeft U wel eens gehoord van de wet van de remmende voorsprong?

U wilt als provincie voorop lopen. Groningen zal de energie provincie moeten worden en blijven maar als wij u een advies mogen geven zou u iets minder naar boven moeten kijken en meer naar beneden. Naast het ontwikkelen van duurzame energie kun je ook besparen op energie verbruik. 80% wordt verbruik door de industrie en bedrijven. De groten. Wil je rendement in besparen is het hier te halen. Zoek naar stimulans voor bedrijven d.m.v. innivatieve oplossingen. Daarmee creëer je ook weer verkoopbare kennis.

Conclusie; Kiek verder dan je neus lang is.