Groninger Belang wil afkoelingsperiode Herindeling Haren

De Statenfractie van Groninger Belang maakt zich grote zorgen over de sfeer en zorgvuldigheid bij de herindelingsperikelen tussen Haren en Groningen.
“Mensen staan lijnrecht tegenover elkaar, stellingen zijn betrokken en het vertrouwen in de politiek krijgt een grote knauw” zegt fractievoorzitter Bram Schmaal.

Groninger Belang pleit er dan ook voor om een korte time out te nemen en het onderwerp eerst van de agenda te halen. Hier zijn ook goede redenen voor.

“Wij vinden dat je eerst moet wachten tot de rechter uitspraak heeft gedaan in het hoger beroep van het burgercomité tegen de provincie” zegt Schmaal. “Het is politiek not-done om besluiten te nemen over onderwerpen die onder de rechter zijn.”

Wat betreft tijd kan dit ook prima, want de ARHI procedure loopt nog tot april van dit jaar. “Nu ontstaat het beeld dat de herindeling er even doorheen gejast moet worden, want het college weet dat de rechtszaak nog loopt.”

Maar er is meer. Groninger Belang heeft ook gezien dat er veel zienswijzen van inwoners van Haren en Groningen niet volledig zijn beantwoord en dat de provincie nog geen beoordelingen van de nieuwe begrotingen van gemeenten in Groningen heeft gemaakt. De partij wil dit eerst op orde hebben omdat dit belangrijk is voor de discussie.