Parlementaire enquête gaswinning start in 2022

De voorbereidingscommissie voor de parlementaire enquête over de gaswinning heeft haar onderzoeksvoorstel klaar. Daarin staan de belangrijkste vragen die beantwoord moeten worden, maar wordt ook duidelijk dat de enquête twee jaar gaat duren: het rapport wordt begin 2023 verwacht. Bij het lezen van deze eerste alinea van RTV Noord rijzen er vragen bij Statenlid Hans Haze van Groninger Belang.

“De hamvraag is natuurlijk: mogen Groningers nu verwachten dat gedurende het proces dat het schadeherstel én het versterkingsprogramma worden bijgesteld als blijkt dat de rijksoverheid heeft gefaald?” In de provincie Groningen kennen de gedupeerden inmiddels het klappen van de zweep. Jarenlang zijn zij met hun aardbevingsschade van het kastje naar de muur gestuurd, en helaas niet eens figuurlijk in deze zin. “Om gek van te worden”, stelt Haze.

Van het kastje naar de muur

“Eerst moesten gedupeerden zich melden bij de NAM, toen bij het Centrum Veilig Wonen, vervolgens kregen we ook nog TCMG, het Instituut Mijnbouwschade Groningen en de Nationaal Coördinator Groningen. En dan vergeet ik waarschijnlijk ook nog een aantal loketten.” Bij al deze loketten gaat het om protocollen en regeltjes, aldus Haze. “Schades worden getoetst door juristen, waardoor het schadeherstel en het versterkingsprogramma vertraagd wordt. Erg jammer, want aardbevingen en de schades die ontstaan door aardbevingen houden zich niet aan protocollen en regeltjes.”

Groninger Belang is blij dat de parlementaire enquête in 2022 van start gaat. Haze: “Wij hopen dat er dan antwoorden komen op vragen over de besluitvormingen omtrent de gaswinning, de schadeafhandeling en hoe is omgegaan met de belangen van de Groningers. En nog belangrijker, een antwoord op de vraag hoe alle geleden schade, aan huizen én psychisch, voor de gedupeerden vergoed wordt. Ik hoop dat men in Den Haag nu eindelijk de mens eens centraal gaat stellen in dit dossier.”

Grote gevolgen

Net als de Toeslagenaffaire zal ook deze parlementaire enquête grote gevolgen hebben, vermoedt Hans Haze. “De Toeslagenaffaire heeft vele duizenden Nederlanders op een verschrikkelijke manier gedupeerd. Deze mensen zijn gewoonweg financieel en emotioneel vernietigd, doordat de grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden. Dat is in dit dossier niet anders. Niet qua aantallen gedupeerden, niet qua gevolgen voor de betrokkenen. Het nieuwe kabinet dient er rekening mee te houden dat ze hun ontslag moeten aanbieden in de volgende kabinetsperiode. En wat is precies de rol van de provinciale en lokale bestuurders geweest? Want wat als Den Haag de zwartepiet bij de regio legt. Dan zijn de rapen gaar.”