De Statenfractie van Groninger Belang heeft opgeroepen om op Koningsdag enkel de Groninger vlag uit te hangen, al dan niet vergezeld van een oranje wimpel.
Koningsdag vindt in 2018 in Groningen plaats. De provincie trekt hiervoor ruim de buidel en betaalt 450.000 euro voor dit feestje.

“Wij hebben respect voor de Koning, en vinden het prima dat hij als Staatshoofd naar Groningen komt want dat geeft ons de gelegenheid om goed te laten zien dat Groningen gemangeld wordt door de Nederlandse Staat” zo zegt Statenlid Marc Scheffers. “Veel Groningers zouden graag onbevangen een Koningsdag willen vieren. Dat is hen niet gegund doordat de Staat gaswinning blijft toestaan die schade brengt.

Daarom is het niet gepast om alleen maar feest te vieren en te doen alsof er niets aan de hand is. De Groninger vlag uitsteken kan dan een mooi signaal zijn om het bezoek en de Groningse situatie te verbinden. Dit willen wij graag ook ons Staatshoofd meegeven.

De meeste partijen in Provinciale Staten waren van mening dat het niet gepast is om een oproep te doen om alleen de Groninger vlag uit te hangen op een nationale feestdag, waarmee de motie werd verworpen. “Jammer” aldus Statenlid Marc Scheffers “heb je een keer de kans om op ludieke wijze deze problemen te benoemen, en dan doe je het niet.”