Windparken op land zijn ongewenst. Dit heldere standpunt dragen wij al jaren uit. Windparken op zee zijn vele malen effectiever dan molens op land waar inwoners last van hebben.

Tot onze grote teleurstelling willen de meeste politieke partijen in de Staten meer windmolens op land plaatsen over de rug van onze inwoners. Met het college van GS voorop. Groningen moet koploper van Nederland worden zo heet het op het Provinciehuis.

Dit wordt verkocht onder de noemer “energiedialoog”, waarbij de provincie eigenlijk zegt “luister eens, u mag van alles vinden van windmolens – en waar ze moeten komen – maar ze moeten er komen.”.Dat is volgens Groninger Belang geen energiedialoog, maar een energiemonoloog.

Groningen wordt al langer misbruikt voor energiewinning. Met GroenLinks, CDA, CU en SP en PvdA op kop wordt nu ook nog ons landschap verpest voor absurde duurzaamheidsidylles. Het is onbegrijpelijk dat partijen in Groningen met een vrolijk gezicht lopen te verkondigen dat Groningen nog steeds moet zorgen om energie voor grote delen van Nederland op te wekken.

Het zou juist andersom moeten zijn. Groningen heeft nu al een mega-opgave als het gaat om plaatsen van windmolens, namelijk 855 megawat, terwijl er talrijke provincies zijn die maar 60 megawat op hoeven te wekken. Jarenlang heeft de landelijke politiek Groningen opgeofferd voor de winning van gas, nu offert provinciale Staten zelf onze provincie op voor de zinloze plaatsing van windmolens en zonnepanelen die ons landschap ontsieren.

Extra zot is dat SP en VVD beweren dat ze geen extra windmolens op land willen, en vervolgens tegen een motie van Groninger Belang stemmen die dit wil regelen. Het wereldrecord draaien is daar wél binnen!

Groningen moet veel te veel doen in deze plannen. Dit gaat ten koste van onze inwoners.