“Het laatste woord over de vernielde deur van het provinciehuis in Groningen is voorlopig nog niet gezegd. René Paas, commissaris van de Koning, doet aangifte bij de politie vanwege vernieling”, wist RTV Noord vandaag te melden na gesproken te hebben met een woordvoerder van de Provincie Groningen. Nieuws dat insloeg als een bom bij Groninger Belang. “Hiermee toont het Provinciebestuur aan totaal geen inlevingsvermogen te hebben in wat speelt in de provincie”, vindt fractievoorzitter Bram Schmaal. “Daarnaast leggen zij ook nog eens de nadruk op het incident, en niet het structurele probleem dat de provincie Groningen moet oplossen. Ongelooflijk.”

Domme actie
Daarmee keurt Groninger Belang het open maken van de deur niet goed. En ook het omver rijden van hekken in de binnenstad kan onze goedkeuring niet wegdragen. Schmaal: “Maar vergeet niet dat onze boeren niet alleen te maken hebben met de absurd strenge regels die de provincie wil opleggen, strenger nog dan de landelijke richtlijnen, ook hebben zij te maken met aardbevingsschade aan hun woningen, boerderijen en stallen.” Een beetje begrip voor de onvrede en de frustratie is dus wel op zijn plaats, aldus de fractie van Groninger Belang, zonder het wangedrag goed te willen praten.

13.000 euro schade
Dertienduizend euro kost het maken van de deur van het Provinciehuis en het schoonmaken van de ramen en de gevels, volgens het Provinciebestuur. “Ja, zo’n deur is duur”, weet Schmaal. “Maar 13.000 euro? Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat de provincie wel een heel ruime offerte heeft geaccepteerd. Zeker als je in ogenschouw neemt dat diverse aannemers in het land hebben aangeboden het voor de helft, of zelfs gratis, te doen. Inclusief nieuwe deurbel.” En het wordt al helemaal schrijnend als je beseft dat hardwerkende Groningers worden afgescheept met een “fooi” van 5 duizend euro voor hun schade. En dat is dan niet alleen voor een deur, maar voor de schade aan de hele woning. Het open maken van de deur is een domme actie, maar daarom nog geen verdienmodel.

“Geen idee wat er leeft”
“De conclusie luidt dan ook dat wij niet anders kunnen constateren dan dat dit Provinciebestuur totaal geen idee heeft wat er leeft, wat er gebeurt in de provincie”, meent de fractievoorzitter van Groninger Belang. “Het oplossen van het stikstofprobleem is iets dat wij samen moeten doen. In Groningen. In Noord-Nederland. En zelfs in heel Nederland en mét heel Europa en de rest van de wereld. Maar dan moet de Randstad wel haar deel op zich nemen en niet alles afschuiven op de boeren, de buitengebieden en het noorden.”