Er is geen touw meer aan vast te knopen in het gasdossier. De minister van Economische Zaken meldde gisteren dat hij afspraken heeft gemaakt met de bestuurders van Groningen over welke huizen wel of niet versterkt gaan worden. Diezelfde bestuurders van Groningen, met de gemeente Loppersum voorop, lieten weten dat er géén afspraken zijn gemaakt over de versterking van de woningen in het door aardbevingen getroffen gebied. Het overleg met de minister was bijna geklapt zo schemerde door. Nu staat het overleg zelfs ‘on hold’ zo het lijkt.

Groninger Belang maakt zich grote zorgen over hoe het loopt in het gasdossier. Halen onze bestuurders er alles uit? En zorgen zij ervoor dat Groningen recht wordt gedaan. Kunnen onze inwoners snel een in veilig huis en veilige omgeving leven zonder bang te hoeven zijn?

Wij willen dat de minister van EZ echt de verantwoordelijkheid neemt.

De veiligheid van Groningers is nog altijd niet verbeterd. Er moet dus gewoon versterkt worden. Niet wachtten op onderzoek 86 en 87; doorpakken met de versterking en niet meer sollen met de gezondheid van Groningers. Veel inwoners trekken het lichamelijk en geestelijk niet meer.

Den Haag moet woord houden.

Fijn dat de minister van EZ een laatste restje gas in de bodem laat zitten – als deze belofte tenminste blijft staan – maar op dit moment is niet te zeggen wat verminderde gaswinning betekent voor de zwaarte, intensiteit en frequentie van aardbevingen. De bodem werkt nu heel anders dan enkele jaren geleden. Onvoorspelbaarheid lijkt de enige constante.

Toch stuurt de minister er nu op aan om de versteviging of nieuwbouw van huizen aan banden te leggen en op onderzoeken te gaan zitten wachtten. Dat willen we niet. Er moet doorgegaan worden met versterken. Nu laat deze nieuwe minister zien dat hij niet veel verschilt van zijn voorganger. Draait het dan allemaal om de centjes en in plaats van om de veiligheid???

Dat geheimhouding nog bestaat terwijl de NAM uit het systeem zou zijn is ook een raar verhaal.

Nog steeds staat veiligheid niet voorop.

Dit kan niet – en dit mag niet!

Nederland heeft een grote schuld aan Groningen. Groninger Belang wacht af welke echte afspraken straks gemaakt worden door onze bestuurders en zal dan de discussie aangaan of onze politici een goede deal hebben gesloten.

Het mag niet zo zijn dat de Groningers achterblijven met kapotte en waardeloze woningen en zonder toekomstperspectief zitten. Dit moet voorkomen worden. Hier moeten onze bestuurders voor zorgen!