Groninger Belang wil opheldering over versterkingsstop!

De Statenfractie van Groninger Belang is verontrust over het stopzetten van de versterking in Groningen.

Zowel in het hart van het aardbevingsgebied als in een ruimere cirkel daaromheen is nieuwe versterking van huizen stopgezet door Minister Wiebes die zegt dat hij hierin de steun heeft van de betrokken gemeenten. De betrokken gemeenten ontkennen dit vervolgens.

Groninger Belang wil daarom opheldering van het provinciebestuur over de lijn van de betrokken gemeenten en provincie hierbij. “Zijn de provincie en de gemeenten wél of niet akkoord gegaan met stopzetten van de versterkingsoperatie in Groningen? Den Haag en Groningen vertellen totaal verschillende verhalen. Groninger Belang heeft daarom alle correspondentie opgevraagd om duidelijkheid te krijgen” zo zegt Statenlid Petra Blink. “Inwoners raken radeloos en beginnen het vertrouwen in de lokale overheid te verliezen”.

“De gemeenten en de provincie horen vierkant achter de inwoners te staan. Het lijkt er nu op dat ze aan de inwoners één verhaal vertellen en aan minister Wiebes een ander verhaal” zegt Blink. “Wij kunnen er geen touw meer aan vastknopen. En we zijn ook teleurgesteld dat de provincie en gemeenten niet duidelijker zijn. Ik spreek nu al veel mensen die zeggen dat de provincie en gemeenten te bang zijn om de rug recht te houden aan tafel bij Minister Wiebes, of nog erger, dat onze overheid probeert de inwoners rustig te houden door hen niet het echte verhaal te vertellen”.

Groninger Belang gaat hier vooralsnog niet vanuit “De kans dat Economische Zaken een loopje neemt met de waarheid is aanzienlijk. Minister Wiebes begint meer en meer op Minister Kamp te lijken.”

Groninger Belang wil daarom dat de provincie en gemeenten opheldering verschaffen. “Zijn de overheden akkoord gegaan met het stoppen van de versterking of niet.” Groninger Belang vraagt daarom onder andere de bewijsstukken en correspondentie op waaruit dit kan blijken.

“Beloftes aan inwoners worden keer op keer gebroken, en de overheden wijzen met het vingertje naar elkaar. Dit kan zo niet langer. Daarom dwingen wij met onze vragen de provincie en de gemeente om duidelijkheid te verschaffen” vertelt Petra Blink. “Misschien een ongebruikelijke stap, maar wij vinden dat we dit aan de inwoners van Groningen verplicht zijn”.