Organiseert Groningen het WK Wielrennen? Trekken we 6 miljoen euro uit voor een koers in Groningen, waarbij de finish in Drenthe is? Kunnen we het aan onze inwoners verkopen dat we zoveel geld in een wielerwedstrijd stoppen die andere steden niet willen hebben? Hoe verkoopt de politiek in de Staten het aan de inwoners om hier royaal geld beschikbaar voor te stellen om te feesten, terwijl er voor veel inwoners van onze provincie niets te feesten valt? Tiltmeters, uitkoopregeling, juridische bijstand- de coalitiepartijen in Provinciale Staten weigeren keer op keer hier geld aan te besteden omdat dat niet onze taak zou zijn. En dit dan wel??

En dan 6 miljoen besteden aan deze wielerwedstrijd? Statenlid Marc Scheffers hield hierover een gloedvol betoog. Of om in wielertermen te blijven; hij ging vol op de pedalen om andere partijen ervan te overtuigen dat dit niet goed is voor Groningen! En dat komt omdat het college van gedeputeerde staten slecht onderhandeld heeft over dit WK. Het UCI is de spekkoper, niet de Groninger Economie.

Hieronder de volledige bijdrage van Marc,

Voorzitter

Groninger Belang is niet de partij die steevast het college in de wielen wil rijden. Alleen als het te gortig wordt, knijpen wij in de remmen. Zo ook bij deze vervroegde demarrage van het college.

Anders dan het college denkt is de route naar het WK in Groningen en Drenthe niet een geplaveide route. Mijn fractie voorziet een groot aantal stukken vals plat.

Dat komt met name door de UCI die wat ons betreft aan het Linkeballen is. Zij vraagt immers een torenhoge fee van ruim 6 miljoen euro, terwijl de fee een aantal jaren terug niet eens de helft bedroeg.

Het is vooral ook bijzonder dat de UCI vast houdt aan deze torenhoge fee, aangezien zij de partij is met een probleem. Venetië, die aanvankelijk het WK zouden gaan organiseren; blijkt geen goede benen te hebben. Zij heeft haar bid ingetrokken. Het is daardoor zeer waarschijnlijk dat er geen WK wordt georganiseerd indien Groningen en Drenthe dat niet gaan doen.

Groninger Belang constateert dat de UCI derhalve niet in de beste onderhandelingspositie verkeert. Van ons college hadden wij dan ook verwacht dat zij in de gesprekken c.q. Onderhandelingen met de UCI de koers hard zou maken. Anders gezegd; wij hadden wat meer Grinta van het college verwacht.

Het moge duidelijk zijn; mijn fractie is niet positief gestemd over dit voorstel, wij zijn bang dat wij in de chasse patate belanden.

Er wordt gesuggereerd dat het evenement Groningen heel veel gaat bieden. In feite fungeert Groningen hier als waterdrager voor Drenthe. Daar vindt het spektakel plaats daar is de finish, daar is het moment waar iedereen naar kijkt. Drenthe zal veruit de meeste exposure krijgen van dit WK.

Daarnaast moeten we er ook voor vrezen dat vele toppers mogelijk niet meedoen vanwege de Olympische Spelen in hetzelfde jaar. In het haalbaarheidsonderzoek wordt ook genoemd dat voor het draagvlak onder het bedrijfsleven, het beter is om voor een WK te gaan in een jaar zonder Olympische Spelen of EK Voetbal.

Vergelijkingen met de inkomsten van voorgaande WK’s gaat wat ons betreft niet op omdat in dit geval we met 2 provincies een WK gaan organiseren. Wat het ons daadwerkelijk gaat opleveren is volstrekt onzeker.

Dan rest de vraag; is het noodzakelijk? Totaal niet. Zaken die voor onze inwoners wel noodzakelijk zijn en waar onze inwoners al jaren om vragen; Tiltmeters, een bijdrage in proceskosten tegen de NAM, een uitkoopregeling, bijdrage in de herstelkosten van hun woning etc. Kosten vele malen minder, maar daar wil dit college niet aan mee betalen.

Voor die inwoners is het niet te verkroppen dat voor een volksfeest waarbij met name de ICU spekkoper zal zijn, genereus de portemonnee wordt getrokken en de miljoenen mogen vloeien. En laten we niet vergeten dat onze gemeenten die veelal kampen met grote tekorten voor de jeugdzorg etc. Straks nog de rekening gepresenteerd zullen krijgen voor het “obstakel vrij maken” van de route. Dat schijnt ook nog eens tonnen te kosten. En wat te denken van eventuele extra politie inzet, of het verplaatsen van wedstrijden vanwege het weer?

Wat wel duidelijk is, is dat TOC nog nooit eerder een dergelijk groot evenement heeft georganiseerd en voor de zekerheid al haar risico’s heeft ondergebracht in de lege huls die Road Worlds 2020 B.V.  Zoveel vertrouwen heeft deze partij er dus zelf in. Met andere woorden; als er toch gelost moet worden, draait de samenleving op voor de kosten.