De Statenfractie van Groninger Belang vraagt zich af of er illegale windmolens in de Eemshaven staan.

De provincie Groningen heeft besloten dat windmolens rekening moeten houden met voorbijvliegende vogels. Daarvoor wordt een zogenaamde vogelradar ontworpen. Deze radar zou de windmolens stil moeten zetten als er vogels voorbij komen. Kosten van deze radar zijn 1.2 miljoen. Of vogels met een radar heelhuids voorbij windmolens komen is overigens niet bekend.

Groninger Belang heeft vorig jaar tegen dit dure plan gestemd, we vinden het maar vreemd dat inwoners geconfronteerd worden met overlast van windmolens, maar dat we het kennelijk belangrijker vinden om liever vogels dan onze inwoners te gaan beschermen terwijl niemand weet of een vogelradar helpt.
De provincie heeft vorig jaar vastgelegd dat vanaf januari 2017 alle windmolens verplicht een vogelradar moeten hebben die de windmolens stilzet als er vogels voorbij vliegen. Probleem is echter dat door het stilzetten van de windmolens in de Eemshaven de energievoorziening in Nederland in de problemen komt. Er ontstaan dan pieken en dalen op het stroomnet. Eigenlijk moet men 30 uur van te voren weten of er vogels naar windmolens gaan vliegen. “Wij weten niet welke vogelfluisteraar ze willen inhuren” zegt Schmaal “maar we wensen de deskundigen hierbij veel succes”.
Al met al ligt de ontwikkeling van de vogelradar al een flinke tijd stil. Maar de regels zijn niet aangepast en na januari 2017 zijn er in de Eemshaven wel windmolens bij gekomen.

Wij vragen ons nu hardop af of deze windmolens er illegaal staan, en als dat zo is denken wij dat er moet worden gehandhaafd. Als de afspraak is dat er een radar op de windmolens moet zitten en die zit er niet op, dan is het voor ons heel simpel; wat doet die windmolen daar nog?
Groninger Belang is sowieso geen voorstander van windmolens op land: Ze ontsieren het landschap en leveren ook veel te weinig stroom op omdat ze bijna nergens genoeg wind vangen op land.
Nu wordt 1.2 miljoen uitgetrokken voor een vogelradarsysteem, dat vinden wij grote flauwekul. Liever hebben wij minder windmolens. En als de molens er nu illegaal staan, dan zijn wij benieuwd wat de provincie gaat doen.
Groninger Belang heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het provinciebestuur